Importmelding van honden en katten in Nederland

Verplichting en belang van importmelding

 

In Nederland is het wettelijk verplicht om een importmelding te doen wanneer een dier het land binnenkomt. Dit zorgt ervoor dat de autoriteiten op de hoogte zijn van de aanwezigheid van het dier in Nederland en helpt bij het handhaven van gezondheids- en veiligheidsstandaarden.

 

Stappen na aankomst

 

Zodra je dier (hond of kat) in Nederland is aangekomen, moet je binnen 14 dagen langs een dierenarts  om de importmelding te laten doen. Het is essentieel dat je de dierenarts vooraf informeert dat het om een importmelding gaat. Dit kan kostenbesparend zijn omdat deze handeling meestal administratief van aard is.

 

Kosten

 

De kosten voor een importmelding variëren aanzienlijk tussen dierenartsen, met prijzen van €5 tot €80. Het loont dus de moeite om meerdere dierenartsen in je omgeving te bellen voor prijsinformatie.

 

Benodigdheden bij de dierenarts

 

Wanneer je de dierenarts bezoekt voor de importmelding, moet je de volgende zaken meenemen:

  • De hond of kat
  • Het paspoort van het dier
  • De TRACES (officiële reispapieren)
  • De machtiging van de stichting (Deze kan je hieronder downloaden)

Verwerking van de importmelding

 

Bij de dierenarts zal de chip van het dier worden uitgelezen ter controle, maar verder is de importmelding voornamelijk een administratieve procedure.

 

Afvoermelding door de stichting

 

Na de importmelding zal de stichting een afvoermelding doen. Hierdoor wordt het dier officieel niet meer op naam van de stichting geregistreerd.

 

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je voldoet aan de wettelijke eisen en dat je dier officieel geregistreerd is in Nederland.

Hieronder kun je de machtiging ten behoeve van de importmelding in zien. Deze krijg je via WhatsApp om te printen en mee te nemen naar de dierenarts.

Chipregistratie van honden en katten

Chipregistratie bij Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)

 

Stichting Dog Match Europe verzorgt de chipregistratie van jouw huisdier bij Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Dit platform is een van de 9 door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangewezen portalen voor chipregistratie. Zo ben je verzekerd bent van een correcte en betrouwbare registratie van je huisdier.

 

Hoe werkt Chipregistratie?

 

Een microchip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt onder de huid van je huisdier ingebracht, meestal tussen de schouderbladen. Deze chip bevat een uniek identificatienummer dat kan worden uitgelezen met een speciale scanner. Het identificatienummer wordt vervolgens gekoppeld aan jouw contactgegevens in een nationale database.

 

Wettelijke verplichting voor honden

 

Als houder van een hond ben je in Nederland wettelijk verplicht om de chip van je hond te registreren. Dit zorgt ervoor dat je huisdier snel geïdentificeerd kan worden en biedt verschillende voordelen voor zowel jou als je huisdier.

 

Advies voor katteneigenaren

 

Hoewel het voor katten niet wettelijk verplicht is om de chip te registreren, adviseren wij je ten zeerste om dit wel te doen. Registratie van de chip biedt een extra laag van veiligheid en zorg voor je kat.

 

Waarom is Chipregistratie Zo Belangrijk?

  • Bescherming tegen Verlies en Diefstal:

    • Een geregistreerde chip zorgt ervoor dat je huisdier snel geïdentificeerd en teruggebracht kan worden bij vermissing of diefstal.
  • Medische Hulp en Gezondheidszorg:

    • In noodsituaties kunnen dierenartsen snel de medische geschiedenis van je huisdier achterhalen via de geregistreerde chip.
  • Verantwoordelijkheid en Ethiek:

    • Registratie toont aan dat je een verantwoordelijke huisdierbezitter bent die de beste zorg en veiligheid voor je dier waarborgt.
  • Bescherming tegen Illegale Handel en Misbruik:

    • Een geregistreerde chip helpt om illegale handel en misbruik van huisdieren tegen te gaan, doordat de herkomst en eigendom van het dier traceerbaar zijn.